Vipasanna

Vipassana

Vipassana is als thuiskomen in je ware aard. Door zit, loop en sta meditaties leert Vipassana of inzichtmeditatie om helder van geest en direct en ongekleurd naar je eigen ervaringen te kijken. Het leidt tot een intuïtief begrijpen van wie, wat en hoe je bent. Dus aandachtig te zijn, zonder te oordelen, zonder te analyseren en zonder verwachtingen. Je zet je gekleurde bril af en leert de dingen te zien zoals ze zijn. Gedurende 10 dagen zul je 10 uur per dag mediteren en 1 keer per dag een maaltijd nuttigen. De dagen starten om 4:00 uur in de ochtend en eindigen om 21:00 uur.

Reisverslag

januari 2018, Thailand- Ik was er helemaal klaar voor. De techniek had ik in Nederland al beoefenend, zodat ik nog meer uit de 10 daagse Vipassana in Thailand kon halen.

Daar aangekomen legde de monnik Pra Ajahn Tannadith de techniek van de meditatie uit. Het constant terug brengen van de aandacht naar je neusvleugels waar je de adem voelt in- en uitstromen. 8 uur per dag konden we oefenen, oefenen en nog eens oefenen. De techniek trainde ik met sta-, loop- en zitmeditaties.

In een mooie omgeving tussen de bergen van Chang Mai trainde ik deze inspirerende techniek. We starten s’ochtends  4:00 in de tempel. Hier waren de monniken aan het chanten. Later in de week werden de mantra’s mij steeds meer eigen. De monniken vertrokken tegen 5:00 om zich voor te bereiden op het ophalen van eten, enz in de omliggende dorpen. Iedere dag weer een ander dorp. Ik mediteerde door tot 6:00.

vipasanna-thailand

Van 7:00 tot 8:00 ging ik het terrein vegen, Mindfull vegen. Ieder blaadje werd onder de boomstam geveegd en niet opgeruimd. Uiteindelijk een heerlijk moment op de dag. 1 keer per dag kregen we eten en dat was om 8:00. Het heerlijke, verse Thaise eten stond voor ons klaar. Een compleet buffet, klaargemaakt op een klein gasstel door drietal nonnen. Er was zoveel keuze.

thailand-buddha

 

 

Meditatie

Om 10:00 startte de 2 uur durende meditatie sessie. De loop-, sta en zit meditaties wisselde ik af in de mooie tuin van de tempel onder de mango bomen.

Na een uur pauze te hebben gehad, startte de meditatie weer van 13:00 tot 15:00.

Iedere keer maar weer terug naar de ademhaling. Gedurende de week zag ik steeds meer welke gedachten er voorbij kwamen. Ook kwam ik steeds meer in mijn lichaam. Ik voelde wanneer er weerstand bij mij op kwam. Ik voelde wanneer mijn lichaam onrustig werd. Ik voelde bewust de pijn tijdens de zitmeditaties. Ik stond of zat en doorleefde het gewoon. Steeds meer kwam ik in verbinding met mijn ware ZELF. Vliegen die over mijn heen dansende. In het begin jaagde ik ze weg, maar uiteindelijk liet ik ze gewoon zitten. Zoveel rust had ik over me heen gekregen, zodat ik me daar niet aan kon storen. Iedere keer maar weer gewoon terug gaan naar mijn neusademhaling.

Na een mierzoet drankje van de nonnen te hebben gekregen, begon ik om 16:00 weer met vegen. Hetzelfde proces, de blaadjes maar weer gewoon mindfull onder de boom vegen, zodat ze een paar minuten later weer door de wind werden gevangen om toch weer van de stapel vandaan te willen zijn. Gewoon maar blijven vegen en bij je neusademhaling blijven.

Van 18:00 tot 20:00 startte ik opnieuw met chanten en mediteren tussen de monniken. Daarna volgende er een lecture of een uitgebreide sessie waar ik kon sparren of gewoon maar even mijn gevoel kon aangeven wat er in mij omging.

Waardering

Tegen 20:30 liep ik met mijn kleine zaklampje op het pad in het donker naar mijn hutje. De sterrenhemel was fantaschisch.  In mijn hutje was geen stroom of warm water. Ook dat ging ik gedurende de week steeds meer waarderen. Je hebt niets nodig, als je kunt genieten van de kleine dingen, zoals de mooie natuur, het heerlijke eten, de lieve mensen, een dak boven mijn hoofd, en ach, mijn haar was ik gewoon wat minder vaak.

Het was zeer inspirerend. Ik heb het gevoel dat ik veel intenser leef. De rust stroomt door mijn lijf. Gewoon maar in het hier en nu blijven. Niets meer en niets minder. Ik voel me geaard en sta met mijn lichaam en geest  dicht bij mijn ware Zelf.  Ik ben dankbaar dat deze reis op mijn pad kwam.  Lieve mensen van Piyapodok Dhammastan, dankjewel en misschien tot volgend jaar!

Namasté!

vipasanna-thailand-2